Maatschappelijke stage voor leerlingen TCC Losser

9 maart 2011
Handen uit de mouwen op woensdag 16, donderdag 17 en vrijdag 18 maart, voor de 36 leerlingen van het Twents Carmel College Losser. In het kader van de maatschappelijke stage nemen deze leerlingen deel aan NLDoet. De Losserse leerlingen gaan aan de slag op het kerkhof van de Maria Geboortekerk, het Kerkebos Overdinkel, het openluchttheater Brilmansdennen en bij het clubgebouw van de Teylersgroep scouting.
Woensdag 16 maart zet de school alle maatschappelijke stagiaires (leerlingen van het 2e leerjaar) in het zonnetje. In de middagpauze verzamelen de leerlingen zich in het Open Leer Centrum van de school. Tijdens een korte bijeenkomst wil de school de leerlingen laten weten dat de maatschappelijke stage er werkelijk toe doet. TCC Losser is trots op de wijze waarop de leerlingen invulling geven aan de stage. Zij steken niet alleen de handen uit de mouwen, maar kijken ook verder dan hun neus lang is. Bij deze bijeenkomst, en aftrap van NLDoet zijn ook afgevaardigden van de Losserse Gemeente, de vrijwilligerscentrale Losser en van de organisaties die meedoen aan NLDoet aanwezig.

De maatschappelijke stage is vanaf schooljaar 2011-2012 verplicht voor alle instromende leerlingen. De Losserse leerlingen mogen zelf een stageplaats zoeken of krijgen hulp bij de zoektocht van de vrijwilligerscentrale Losser. De plaatselijke organisaties/verenigingen zijn inmiddels overtuigd van de voordelen van de maatschappelijke stage en bieden steeds meer stageplaatsen aan bij de vrijwilligerscentrale. Samen iets organiseren, samen zorgen dat activiteiten goed verlopen, samen zorgen voor een bloeiend verenigingsleven, is samen zorgen voor een mooie maatschappij. Er zijn leerlingen die scheidsrechteren, helpen bij de bingo voor ouderen, helpen bij paas-, sinterklaasmiddagen van de voetbalclub, invulling geven aan ouderenmiddagen of helpen bij paardrijden voor gehandicapten. Allemaal stageplaatsen waar leerlingen zelf zien en voelen hoe waardevol het is om vrijwilliger te zijn.

Een hele andere invulling van de maatschappelijke stage is NLDoet. Doet de leerling mee aan NLDoet dan is de “klus” maatschappelijke stage in drie dagen geklaard. Elke organisatie/vereniging kan projecten aandragen voor NLDoet. Het project “banken schuren en opknappen” van het openluchttheater Brilmansdennen is nu al drie jaar van de partij. Mede dankzij de inzet van de leerlingen is het openluchttheater straks weer spik-en-span bij de opening van het theaterseizoen. Terug van weggeweest is een klus van de Teylersgroep scouting. De leerlingen van school worden per project begeleid door een volwassen vrijwilliger van de organisatie en een begeleider van school of de vrijwilligerscentrale. Elke jaar is de vrijwilligerscentrale op zoek naar nieuwe projecten.

De vrijwilligerscentrale is graag bereid de organisaties wegwijs te maken in het fenomeen NLDoet en maatschappelijke stage. Meer informatie over maatschappelijke stage of NLDoet? U kunt contact opnemen met Niek Pothoven, vrijwilligerscentrale Losser, info@vrijwilligerscentralelosser.nl, tel 053-5369400 of kijkt u eens op de www.vrijwilligerscentralelosser.nl.