De Vrijwilligerscentrale Losser biedt sinds kort ook de mogelijkheid om als particulier hulp te vragen voor kleinere klussen. Stichting Cluster haakt daarmee in op een maatschappelijke tendens, er zijn steeds meer vrijwilligers nodig nu ‘Den Haag’ geldkranen dichtdraait en de inzet van kinderen, buren, familie niet meer vanzelfsprekend is.
LOSSER – Stel je wilt graag de sneeuw van je stoep geveegd hebben maar bent daar zelf niet meer toe in staat. Of je bent ziek en zit met de boodschappen die gedaan moeten worden of met de hond die moet worden uitgelaten. Of je moet wekelijks naar de dokter, fysio of vul maar in maar hebt geen vervoer. Wie voor dergelijke klussen hulp zoekt kan tegenwoordig terecht op de site van de Vrijwilligerscentrale Losser, die is uitgebreid met een extra service. Onder de noemer ‘noaberschap’ kunnen hulpvragers een oproepje plaatsen waarop mensen kunnen reageren die hen op vrijwillige basis tegemoet willen komen.
Stichting Cluster, die de vrijwilligerscentrale drie jaar geleden introduceerde voor de inwoners van de gemeente Losser, haakt met het nieuwe initiatief in op de maatschappelijke ontwikkelingen. „Voorheen was het als je ouder werd vanzelfsprekend dat je kinderen bijsprongen als dat nodig was, want die woonden in de buurt. Of anders waren er wel andere familieleden of buren die een handje wilden helpen. Zo vanzelfsprekend als vroeger is dat tegenwoordig niet meer”, zegt Clusterdirecteur Tom van Veen. „Ook de overheid gaat ervan uit dat mensen zelf meer een beroep doen op hun sociale omgeving. Uitgaan van hun eigen kracht”, vult coördinator van de vrijwilligerscentrale Niek Pothoven aan. Van Veen: „Als welzijnsorganisatie willen we niet achterover leunen en wachten tot het spaak loopt maar nieuwe faciliteiten aanbieden in een veranderende maatschappij. Ik herinner me de tijd dat er werd gewerkt met kaartenbakken met vrijwilligers en vacatures. Ook wat dat betreft is er veel gebeurd. Via internet leggen aanvrager en aanbieder zelf contact.
Korte lijnen voor snelle hulp.”
Het plaatsen van hulpvragen op de site van de vrijwilligerscentrale werkt als het ‘prikbord’ in de supermarkt. Iedereen die dat wil kan een hulpvraag neerleggen en iedere ‘noaber’ kan zich aanmelden als hulp. Coördinator Pothoven kan zich voorstellen dat mensen die via de vrijwilligerscentrale contact zoeken, willen weten met wie ze te maken krijgen voordat ze met iemand in zee gaan. „Een kennismakingsgesprek is mogelijk, eventueel kan ik daar ook bij zijn”, geeft Pothoven aan. Voor ouderen die niet bekend zijn met internet en wel hulp kunnen gebruiken zijn er inloopuren bij Stichting Cluster. „Vaak ook komt deze doelgroep via, via bij ons terecht, als ze zijn doorverwezen door andere instanties.” Ook in zo’n geval kan in overleg met de coördinator worden gekeken naar de beste oplossing voor de hulpvraag. Pothoven benadrukt dat de stichting waarvoor hij werkt niet verantwoordelijk is voor de contacten die via de vrijwilligerscentrale tot stand komen. „De opzet van het nieuwe initiatief is dat hulp wordt gevraagd voor kleinschalige, nietcommerciële diensten, in principe voor en door Lossernaren. Afspraken over de geboden diensten regelen de gebruikers onderling. Is een contact eenmaal gelegd, bijvoorbeeld met een vrijwilliger die de sneeuw voor je deur wegveegt, dan ben je een heel eind verder.Dezelfde persoon kun je immers weer bellen als het opnieuw heeft gesneeuwd.”
Nieuw op de site van de vrijwilligerscentrale is ook de ‘talentenbank’, die vrijwilligers de mogelijkheid biedt zich te presenteren. Dat gebeurt anoniem, zonder foto.
„Mensen die aan de slag willen kunnen aangeven waar ze goed in zijn en naar welk vrijwilligerswerk hun voorkeur uit gaat”, vertelt Pothoven. Op deze manier hoopt Stichting Cluster een platform te bieden, waardoor potentiële vrijwilligers niet verloren gaan als ze niet direct een geschikte vacature vinden.
De Losserse vrijwilligerscentrale bestaat sinds de maatschappelijke stage haar intrede deed in het middelbaar onderwijs. Nog elk schooljaar worden in Losser zo’n 220 scholieren via de centrale bemiddeld. Het aantal andere vrijwilligers dat via de centrale werk zoekt/vindt is sinds de start alleen maar toegenomen. Op de site staan op het moment zo’n vijftig vacatures die nog niet zijn ingevuld. Instellingen en organisaties die via de site mensen zoeken zijn bijvoorbeeld Zorggroep Sint Maarten, de kerken, De LosserHof, de lokale omroep en sportverenigingen.
Meer info via vrijwilligerscentralelosser. nl. De Vrijwilligerscentrale Losser is telefonisch bereikbaar op maandag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur en op dinsdag van 13.00 tot 17.00 uur via 053-5369400. Vragen naar Niek Pothoven. Bij de vrijwilligerscentrale Losser kan men terecht met vragen over vrijwilligerswerk. Ook kunnen cursussen worden verzorgd voor zowel vrijwilligers als organisaties. Stichting Cluster zet zich via de centrale in voor meer bekendheid en waardering voor het vrijwilligerswerk en doet jaarlijks mee aan de landelijke vrijwilligersdagen NLdoet.
[Bron & foto: TC/Tubantia]