‘Permanente screening vrijwilligers blijkt onuitvoerbaar’


Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft op de oproep gereageerd van sportkoepel NOC*NSF om een systeem van permanente screening voor sportvrijwilligers en – trainers in te voeren.
Volgens het ministerie is het ‘praktisch onuitvoerbaar’.

“Wij begrijpen de oproep van NOC*NSF. Zij willen een systeem van permanente screening, zoals dat bestaat in de kinderopvang. Bij vrijwilligers is dat echter praktisch onuitvoerbaar. Er zijn miljoenen vrijwilligers en die wisselen doorlopend. “, laat het ministerie van Justitie en Veiligheid aan RTL Nieuws weten.

Gratis VOG
In de verklaring van het ministerie staat verder: “We wijzen sportclubs op het feit dat Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nu gratis is en dat deze door veel sportclubs nog niet verplicht wordt gesteld. Sportclubs kunnen zelf besluiten om hun vrijwilligers periodiek een nieuwe VOG te halen, bijvoorbeeld elke twee jaar een Verklaring Omtrent Gedrag.”

Het NOCNSF doet de oproep naar aanleiding van de zaak rondom Luigi C., die als vrijwilliger werkzaam was bij hockeyclub HGC waar hij stiekem honderden meisjes filmde en fotografeerde in de kleedkamer. Volgens de sportkoepel zou het OM sportclubs op de hoogte moeten stellen wanneer een vrijwilliger of trainer een strafbaar feit heeft gepleegd.

Een andere mogelijkheid die NOCNSF ziet is het periodiek aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag. “In het geval van Luigi C., die in 2006 bij HGC begon en in 2008 voor het eerst werd veroordeeld, had er dan wellicht een heleboel voorkomen kunnen worden”, stelt Erik Lenselink, manager sportontwikkeling bij de koepel.

Bron:
RTL Nieuws