Fiscale kennis sportverenigingen blijkt vaak onvoldoende

vclgroot

Veel sportverenigingen hebben te weinig Fiscale kennis. Dat is riskant. Foutjes in de belastingaangifte kunnen in het ergste geval resulteren in een naheffing van tienduizenden euro’s. De Belastingdienst houdt samen met sportkoepel NOC*NSF voorlichtingsavonden, speciaal om de fiscale kennis binnen sportverenigingen bij te spijkeren omdat deze vaak onvoldoende is.

Vragen vrijwilligersregeling
Afgelopen weken hebben zeker 750 sportverenigingen die avonden in het land bezocht. “De meeste vragen gingen over de vrijwilligersregeling. Wat mag ik een trainer, speler of bestuurslid jaarlijks vergoeden?”, zegt Rens Snoeijen van de Belastingdienst. Maar er waren ook vragen over bijvoorbeeld de opbrengst van de kantine en afdracht van omzetbelasting.

Leren
NOC*NSF corporate voorlichter Geert Slot: “De Belastingdienst ziet een sportvereniging als een gewoon bedrijf. Dat betekent dat de penningmeester – die misschien in het dagelijks leven helemaal niet gewend is met fiscale zaken om te gaan – daar nu wel mee geconfronteerd wordt. Wij merken dat vrijwilligers daarom graag naar dit soort avonden toekomen, om ervan te leren en hun fiscale kennis bij te spijkeren.”

Streng doch rechtvaardig
Volgens Slot is het overigens niet zo dat de Belastingdienst het gemunt zou hebben op sportverenigingen. “Nee, de Nederlandse Belastingdienst is streng doch rechtvaardig. De regels die er zijn moet je uitvoeren dus bij fouten kan de Belastingdienst een naheffing opleggen en dat is – op zijn zachtst gezegd – niet leuk.”

Groot succes
“Zo’n naheffing kan clubs echt in de problemen brengen en daar zit geen enkele vereniging op te wachten.” Hoeveel clubs in de afgelopen jaren een naheffing opgelegd hebben gekregen, is overigens onbekend, dat wordt niet landelijk bijgehouden. Maar NOC*NSF denkt dat het jaarlijks toch om enkele tientallen verenigingen gaat. De voorlichtingsavonden zijn volgens de organisatoren een groot succes dus de kans is groot dat er een nieuwe serie bijeenkomsten komt”, aldus Slot.

Bron NOS Sport